Schoolvisie
Binnengedruppeld op onze website?
Komt u de Regenboog nog kleurrijker maken?
U maakt een goede keuze!
Wij zijn zoveel meer dan een moderne infrastructuur!
Wij willen kwaliteitsvol onderwijs bieden en steunen hiervoor op deze 5 kenmerken:
Komt u de Regenboog nog kleurrijker maken?
U maakt een goede keuze!
Wij zijn zoveel meer dan een moderne infrastructuur!
Wij willen kwaliteitsvol onderwijs bieden en steunen hiervoor op deze 5 kenmerken:
SAMENHANG
Kinderen beleven en ervaren de realiteit niet in vakjes. De Regenboog doet zijn uiterste best om leersituaties te creëren die voor hen herkenbaar zijn. De aangeboden leerinhouden en leersituaties moeten de kinderen wegwijs maken in het geheel van onze maatschappij vanuit de eigen wijze waarop zij deze maatschappij bekijken, betekenis geven en kunnen hanteren.
Niet alleen kennis opdoen maar ook het verwerven van inzichten, vaardigheden en attitudes met betrekking tot verschillende werkelijkheidsgebieden zijn belangrijke doelstellingen. Daarnaast dienen ‘leren leren’, ‘probleemoplossend denken’ en ‘sociale vaardigheden’ door de basisschool heen in verschillende leergebieden aandacht te krijgen.
Niet alleen kennis opdoen maar ook het verwerven van inzichten, vaardigheden en attitudes met betrekking tot verschillende werkelijkheidsgebieden zijn belangrijke doelstellingen. Daarnaast dienen ‘leren leren’, ‘probleemoplossend denken’ en ‘sociale vaardigheden’ door de basisschool heen in verschillende leergebieden aandacht te krijgen.
TOTALE PERSOONLIJKHEIDSONTWIKKELING
Alle aspecten van de persoonlijkheid komen in de Regenboog aan bod. Vaardigheden die kinderen via onze basisschool verwerven, hebben dus niet enkel te maken met het cognitieve, maar liggen ook duidelijk op het vlak van het sociale, het psychomotorische, het dynamisch-affectieve, het muzisch-creatieve. Elk kind is anders en daar houden wij rekening mee.
ZORGVERBREDING
Voor sommige kinderen verloopt het onderwijsgebeuren in meer of mindere mate problematisch. Onze zorgbreedte heeft te maken met de aandacht die wij als school aan de kinderen geven en met de wijze waarop wij omgaan met verschillen tussen kinderen. Wij willen bij zoveel mogelijk kinderen een zo breed mogelijke basisvorming realiseren. Daarvoor hebben we een zorgplan ontwikkeld dat waakt over het welzijn van ieder kind.
ACTIEF LEREN
Actief leren is voor het kind een productief proces. Het wordt door het kind als betekenisvol ervaren. Het onderwijsgebeuren op de Regenboog is in sterke mate een interactief gebeuren tussen het kind en zijn stimulerende omgeving. Daarom is het nodig om zoveel mogelijk realistische en betekenisvolle probleemsituaties aan te bieden. De gekozen leerinhouden, de voorgestelde leeropdrachten, de gehanteerde werkvormen, de groeperingsvormen, de leermiddelen en de hulpbronnen maken hier deel van uit. Zij zullen mede bepalen of het kind al dan niet zijn eigen leren in handen neemt en op welke wijze.
CONTINUE ONTWIKKELINGSLIJN
Dit gaat om schoolwerkplanontwikkeling. Dat betekent voor ons team gelijkgerichtheid, stimuleren van een doorlopende leer-en ontwikkelingslijn, afspraken maken en nakomen: wie brengt welke leersituaties aan? Bovendien besteden wij veel aandacht aan het bepalen van de beginsituatie van de leerlingen. Informatie over hoe leerlingen leren en welke leerervaringen ze reeds achter de rug hebben helpt ons om ieder kind adequaat verder te begeleiden in zijn ontwikkeling.
Pedagogisch project
Situering van de onderwijsinstelling
- De Kortenbergse Gemeentelijke Basisschool De Regenboog behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijs. Het schoolbestuur is het gemeentebestuur van Kortenberg.
- De Regenboog is onderworpen aan de decreten en beschikkingen van de Vlaamse Gemeenschap. Zo streeft zij ondermeer haar ontwikkelingsdoelen en eindtermen na.
- Als openbare instelling staat onze school open voor alle kinderen, welke ook de levensopvatting van de ouders is.
- De vrije keuze van de cursus godsdienst of niet-confessionele zedenleer is gewaarborgd.
- Als gemeenteschool onderwerpt De Regenboog zich aan de leerplannen van het OVSG (Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap).
- Dit pedagogisch project bepaalt de aard van het onderwijsaanbod binnen deze school en is een bindende leidraad voor alle betrokkenen. Van hen wordt een sterke loyaliteit verwacht t.o.v. dit pedagogisch project. Het is een referentiekader waarbinnen jongeren vanaf 2,5 jaar begeleid worden in hun ontwikkeling tot volwaardige leden van de democratische maatschappij.
Fundamentele uitgangspunten
- In onze democratische maatschappij is er een grote verscheidenheid inzake sociale of etnische afkomst, sekse of nationaliteit, filosofische of ideologische overtuiging, ... De Regenboog wil een open school zijn waarin deze verscheidenheid zich kan weerspiegelen. De kinderen worden bewust gemaakt van deze verscheidenheid en leren haar waarderen als een rijkdom voor het individu, voor de gehele schoolbevolking en voor de samenleving.
- De Regenboog wil opvoeden tot respect voor de eigenheid van elke mens. De Regenboog wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling en ondersteuning van het sociaal functioneren van haar leerlingen.
- Er kan in De Regenboog op een eerlijke en positieve wijze - in wederzijds respect - omgegaan worden met emoties. Vertrouwen tussen de betrokkenen is hierbij een voorwaarde.
- De Regenboog wil helpen kinderen op te voeden tot volwaardige leden van onze democratische en pluralistische samenleving met respect voor andermans vrijheden en verantwoordelijkheden en met respect voor de natuur waarvan de mens deel uitmaakt.
- De Regenboog streeft een optimale ontwikkeling na van ieder kind dat haar wordt toevertrouwd. De Regenboog biedt een harmonische vorming aan waarbij vaardigheden worden verworven die niet enkel te maken hebben met het verstandelijke, maar die ook de totale ontwikkeling van het kind nastreven.
- De Regenboog wil alle leerlingen gelijke ontwikkelingskansen bieden overeenkomstig hun mogelijkheden. Om het welbevinden van al haar leerlingen en haar onderwijskwaliteit te optimaliseren, verfijnt De Regenboog permanent haar zorgbreedte. Preventie en remediëring zijn er de pijlers van. Hierbij beroept De Regenboog zich ook op externe ondersteuning.
- De Regenboog streeft ernaar de ouders zo goed mogelijk te informeren en te betrekken bij haar schoolwerking. De Regenboog verwacht van de ouders hierin wederkerigheid. Wederzijdse communicatie wordt als hoogst belangrijk beschouwd.
- De Regenboog brengt de leerlingen de gedachte bij van het Europese burgerschap en vraagt aandacht voor het mondiale gebeuren en het multiculturele gemeenschapsleven.
- De Regenboog draagt de beginselen uit die vervat zijn in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en van het Kind.
- Dit pedagogisch project wil geen eindpunt zijn, maar wel een inspirerende bron om de schoolwerking voortdurend kritisch te benaderen.